Trudnoća je period kada žena treba  posebno da obrati pažnju  na higijenu i zdravlje svojih zuba i desni.Ćesto čujemo izjave pacijentkinja da su im u trudnoći stradali svi zubi ili je beba uzela kalcijum iz zuba.Takve izjave su  netačne i neosnovane. Kalcijum koji se jednom ugradi u zubna tkiva, ne može se ponovo razgraditi i preći u krvotok majke i bebe.

Za vreme trudnoće se može javiti tzv.hyperemesis gravidarium – učestalo povraćanje kiselog sadržaja koje povećava kiselost na površini zuba, kao i gorušica ,mučnina i gađenje koje dovode do zanemarivanja higijene zuba. Dolazi do povećanog broja mikroorganizama u ustima što dovodi do pojave zubnog kvara.

Primećeno je da se higijena zuba zanemaruje u toku trudnoće i posle porođaja kada se majka neprekidno stara o bebi.

Zapaljenske promene na gingivi tzv.gingivitis gravidarium posledica su hormonalnih poremećaja vezanih za trudnoću.Gingiva je otečena,bolna i krvari.Usled tih promena dolazi do nakupljanja hrane oko zuba i pojave karijesa.

Iz ovog proizilazi da je pre svega važno pravilno odražavati higijenu zuba i desni u trudnoći i dolaziti na česte preglede kod stomatologa. Ukoliko planirate trudnoću,najbolje je sanirati sve kvarove zuba i dobiti savet stomatologa o pravilnoj higijeni zuba. Naši lekari poseduju licencu za pravilnu obuku oralne higijene iTOP.

Sama trudnoća predstavlja fiziološko a ne bolesno stanje i skoro sve stomatološke intervencije se mogu bezbedno izvoditi. Najbezbedniji period je drugi trimestar kada treba sanirati sve zube. Ukoliko se radi o „rizičnoj trudnoći“, potrebno je potražiti mišljenje i saglasnost ginekologa za planiranu intervenciju.Snimanje zuba i vilica kao rutinska dijagnostička procedura se tokom perioda trudnoće ne sprovodi i maksimalno se izbegava.