Zbog uvođenja vanrednog stanja i svih pratećih mera, mogućnosti da posetite stomatologa su znatno smanjene jer su mnoge ordinacije prestale sa radom ili rade sa smanjenim kapacitetom. Ipak, postoje neki postupci koje možete primeniti kako bi ublažili svoju zubobolju ili sprečili pojavu komplikacija.

Kod svakog problema koji potiče od zuba, najbolje bi bilo da kontaktirate svog stomatologa ili bilo kog drugog koga poznajete i objasnite mu svoje tegobe i potražite savet kako da postupite dok ne zakažete posetu. Kod zakazivanja posete obavezno je da obavestite stomatologa da li imate neki od simptoma infekcije corona virusom, da li neko iz okoline ima te simptome i kakav ste kontakt ostvarili s njim, da li ste se skoro vratili iz inostranstva i sl. Sve su to činjenice kojima možete da sačuvate zdravlje lekara koji vas leče kao i drugih ljudi.

U međuvremenu, ako postoji zubobolja koja se javlja na hladno ili toplo ili kad jedete, uzmite neki od analgetika (lekovi protiv bolova) a mi preporučujemo BRUFEN od 400mg ili 600 mg. Ako ovaj lek ne možete da koristite iz drugih razloga, onda u obzir dolaze ANALGIN ili CAFFETIN. U šupljinu koja postoji u zubu ( zubni karijes) ne stavljati nikakav lek niti bilo šta drugo i ne držati rakiju u ustima u cilju smanjenja bolova. Ako je prisutan otok na licu i to otok obraza, usana, otok ispod brade ili ispod oka, trebalo bi da pregled uradi stomatolog kako bi uključio antibiotik. Ako je to nemoguće iz objektivnih razloga, možete da uzimate onaj antibiotik koji ste već koristili i za koji znate da niste alergični i to kako stoji u uputstvu i obavezno stavljajte hladne obloge spolja preko otoka.

U slučaju da imate upalu desni praćenu krvarenjem prilikom pranja zuba i bolovima, pojačati higijenu (pranje zuba), ispirati usta mlakim čajem od žalfije više puta dnevno i premazivati desni nekim od lokalnih preparata. Kod pacijenata koji nose proteze, ako se desi da proteza „žulja“ i stvara bolnu ranicu, potrebno je prestati sa nošenjem proteze nekoliko dana i mazati bolno mesto nekim od oralnih gelova (Gingival C).

Posle posete stomatologu pridržavajte se saveta koje vam je dao doktor i u slučaju nekih komplikacija javite mu se ponovo. Najbitnije je da nakon vađenja zuba ne ispirate ranu nikakvim tečnostima, da ne jedete i pijete ništa toplo i da uzimate terapiju koja vam je propisana. Nakon drugih intervencija ( plombiranja, lečenja) mogu biti prisutni manji bolovi i možete uzeti neki od analgetika.

Naravno, rad stomatologa u vreme epidemije se ograničava na hitna stanja – jaki bolovi, otoci, krvarenje nakon vađenje ili povrede zuba.