Hollywood smile

Potpuni preobražaj Vašeg osmeha kombinacijom više stomatoloških procedura. Najčešće su to procedure iz oblasti protetike – fasete i krunice ali i iz oblasti implantologije, estetske stomatologije, izbeljivanja zuba i ortodontske terapije. Ovim procedurama se može postići promena oblika, boje i veličine zuba i može se raditi na svim zubima ili od petice do petice.

Sam naziv Hollywood smile potiče iz USA i podrazumeva koršćenje bele boje zuba tj. „bleach“ boje. Ona se postiže isključivo sa bezmetalnim krunicama. Sama bleach boja ima gradaciju od 1 do 4, gde je 1 najsvetlija a 4 najtamnija; uživo su razlike minimalno uočljive.

            Kada pacijent dođe u ordinaciju na prvi pregled, najpre se uradi ortopan snimak, fotografija zuba i napravi se plan terapije. Nakon analiza, u dogovoru sa pacijentom odrede se boja, veličina i oblik zuba. Hollywood smile uglavnom podrazumeva veći stomatološki rad i često je pored krunica potrebno uraditi i mostove. Postupak izrade odvija se u laboratoriji gde se CAD-CAM sistemom izrađuju bezmetalne krunice. Proces izrade traje nekoliko dana tako da nakon brušenja zuba i uzimanja otiska pacijentu obavezno izrađujemo privremene krunice. Brušenje je bezbolno i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Tokom nošenja privremenih krunica može se povremeno javiti kratkotrajan bol i osetljivost na hladne ili tople nadražaje što je normalno i očekivano. Privremene krunice i mostovi mogu se nositi i do šest meseci. Nakon tri ili više dana pacijent opet dolazi u stomatološku ordinaciju na probu krunica. Ova proba je najvažnija da bi se napravile sve potrebne korekcije. Pacijent treba da bude koncentrisan na ovoj probi kako bi dao svoje sugestije na izgled protetskog rada i kako bi se sagledali svi aspekti novog osmeha i samog oblika i boje krunica, jer su u ovoj fazi korekcije moguće. Ova proba se uglavnom izvodi uz primenu lokalne anestezije. U trećoj poseti se gotove krunice trajno cementiraju i nakon toga sledi obavezan kontrolni pregled nakon 24h.

Krunica

Krunica ili navlaka je idealno rešenje u situacijama kada je zub toliko oštećen da se plombom ne može nadoknaditi izgubljen deo. U slučajevima kada je zub uništen karijesom,kod endodontsko lečenih zuba, kod bruksizma, abrazije, traumatskog oštećenja zuba , nepravilnog oblika ili boje.

Postupak izrade je sledeći: zub treba izbrusiti da bi se stvorio prostor za krunicu. Zatim se uzima precizan otisak zuba i šalje u dentalnu labaratoriju na izradu.Već prilikom sledeće  posete, krunica se cementira na zub.

Krunica u potpunosti prekriva vidljivi deo zuba i potpuno imitira boju,oblik i veličinu prirodnog zuba.Vek trajanja krunice zavisi od oralne higijene,opštih bolesti i navika pacijenta.

Krunice mogu biti metalokeramičke, bezmetalne i cirkonijumske.

Metalokeramičke krunice

Osnova je metalna kapica koja prekriva obrušen zub na koju se nanosi keramika. Metali koji se koriste za izradu su legure zlata, legure čelika. Metalokeramička krunica je najčešći izbor naših pacijenata zbog prihvatljive cene, izrazite čvrstoće i dobre estetike.

Bezmetalna krunica

Bezmetalnom krunicom se postiže vrhunska estetika u stomatologiji. Zbog  odsustva metala  ima sposobnost prelamanja svetlosti kao kod prirodnog zuba. Nema prosijavanja metala kroz zub i pojave metalnog ruba uz ivicu desni, a boja zuba izgleda mnogo „življe“, prirodnije. Kod osoba koje su alergične na metale, ova vrsta krunice je terapija izbora. Bezmetalna krunica je jako efektna kod prednjih zuba, bilo kao pojedinačna krunica ili kao deo mosta.

Cirkonijumske krunice

Cirkonijumske krunice se izrađuju od cirkonijumdioksida koji  spada u grupu keramičkih materijala velike čvstoće pa se preporučuje i za prednje i za bočne zube. Sama izrada je vrlo precizna i nema dodatnog upasivanja krunice ni guranja pod desni. Samim tim je smanjena iritacija i olakšano čišćenje zuba. Takođe nema prosijavanja metala i pojave matalnog ruba.

Mostovi

Dentalni most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice. Kod pacijenata kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije. Mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se labaratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na prethodno prebrušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg ili većeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju koji služe kao nosači.

Proteze

Skeletirane proteze

U skeletirane proteze spadaju Vironit ili Vizil proteze (imena legura od kojih se one izrađuju). To su maksimalno redukovane zubne proteze čiju osnovu čini metalni skelet. Ove proteze skoro potpuno fiziološki prenose pritisak žvakanja oslanjajući se ravnomerno i na desni i na zube, pa tako praktično čuvaju preostale prirodne zube i viličnu kost. Umesto žičanim kukicama za zube se vezuje livenim kukicama ili nekim savremenim retencionim elementima koje im daju visoku estetsku vrednost. Pravilnom izradom ovih proteza i nadoknadom uzgubljenih zuba postiže se rehabilitacija žvakanja,govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija.

Akrilatne proteze

To su najstarije i najduže korišćene proteze. Izrađuju se kod pacijenata koji su izgubili sve zube ili imaju mali broj preostalih zuba.Ove proteze prvenstveno imaju za cilj da omoguće pacijentu obnavljanje funkcije žvakanja,zatim govora alii estetskog izgleda.Akrilatne proteze su mobilne (pokretne) proteze koje se skidaju, što je jedan od njihovih glavnih nedostataka. Period navikavanja je mnogo duži nego kod krunica imostova i u početku mogu pokazivati nestabilnost pri žvakanju i govoru. Pacijenti mogu vrlo lako prihvatiti ove proteze uz podršku lekara i doslednu upornost.Nakon dobijanja proteze potrebne su kontrole.

Fleksibilne proteze

Deflex, fleksibilne proteze su napravljene od termoplastičnog poliamida. To su polirigidne,poluprovidne proteze. Zbog svoje fleksibilnosti lakše su za navikavanje. Otporne su na udar i padove. Kukice su providne, čime  se postize bolja estetika zuba. Ne daju alergiske reakcije, lake su i komforne za nošenje  i ne smetaju pri govoru. Mogu se kombinovati sa krunicama i mostovima.

Zakažite odmah pregled kod naših stomatologa

Zakažie pregled online ili pozovite 064/166-57-61

Besplatna online konsultacija

Možete nas kontaktirati bilo kada