Svakodnevno se srećemo sa  izjavama pacijenata “da  ne treba skidati zubni kamenac jer će se zubi rasklatiti“.

Šta je u stvari istina?

Na zubima se stvaraju meke i čvrste naslage.Meke naslageili zubni plak se stvaraju svakodnevno nakon unosa hrane i zaostaju na zubima ukoliko se mehanički ne uklone četkicom.

Kada meke naslage ostanu duže na zubima započinje njihova kalcifikacija mineralima iz pljuvačke i stvara se čvrsta naslaga,zubni kamenac.Kamenac  se obično taloži na spoju zuba i gingive ali može da se nađe na svim površinama zuba.U početku je bele boje a vremenom postaje naslaga tamno-žute boje.

Najugroženiji od svih zuba su donji sekutići i gornji molari zbog blizine izvodnog kanala pljuvačnih žlezdi. Osim toga, kamenac se taloži u većoj količini na zubima one strane vilice koja se ne koristi za žvakanje npr. zbog nekog pokvarenog zuba koji boli.

Dodatni faktori koji uzrokuju pojačano stvaranje kamenca su: pušenje,nepravilan položaj zuba,neadekvatni ispuni na zubima,loši protetski radovi,suvoća usta,izmenjeni sastav pljuvačke,genetski faktori.

Naslage dovode do upale desni koja je praćena krvarenjem prilikom pranja zuba  koje se vremenom pojačava i u najtežim slučajevima se javlja i na najmanji dodir.Pacijent zbog krvarenja izbegava higijenu zuba što dovodi do stvaranja još većih naslaga na njima.Takvo stanje dovodi do parodontopatije i na kraju do gubitka zuba. Kamenac i upala desni uzrok su i neprijatnog zadaha, a prisustvo kamenca je i dodatni faktor koji doprinosi razvoju karijesa, zubnog kvara.

Parodontopatija je jedno od najčešćih oboljenja usta u našoj zemlji i predstavlja veliki medicinski problem kao i problem ekonomske prirode, zbog potrebe vađenja zuba i izrada proteza.

Meke naslage se uklanjuju redovnom higijenom zuba dok se čvste naslage uklanjuju u stomatološkoj ordinaciji.Intervencija se izvodi ultrazvučnim aparatima uz obavezno poliranje zuba .

Redovna higijena, zubna četkica i pomoćna sredstva (interdentalne četkice, vodice za ispiranje,zubni konac),redovni pregledi i OBAVEZNO uklanjanje naslaga jednom godišnje su najvažniji načini borbe protiv parodontopatije i gubitka zuba. Veoma važno je da kad se primete zubne naslage, krvarenje i drugi znaci parodontopatije, treba reagovati što pre, jer se preventivnim delovanjem može zaustaviti dalje zapaljenje desni.