Bruksizam je izraz za prekomerno stiskanje i škrgutanje zubima.Najčešće se javlja noću a može se javiti i u toku dana kada je osoba napeta ,anksiozna i pod stresom.

Posledice bruksizma su brojne.Zubi su pojedeni i zaravnjeni,često i do samog korena zuba.Dolazi do oštećenja plombi i protetskih radova, a na desnima su prisutne  hronične promene.Smanjena visina zuba utiče na vilični zglob koji trpi dodatna opterećenja.Vilični mišići su često napeti i bolni.Javlja se glavobolja i bolovi u predelu viličnog zgloba.

Uzroci bruskizma mogu biti razni. Naprvom mestu su uzroci psihološke prirode kao što su hronični stres i anksiznost, a osim toga  uzroci su i povećan unos kofeina,nikotina i alkohola,nasleđe, nedovoljan unos Mg koji je neophodan za funkciju  mišića i nerava.

Lečenje:sanirati zube,uraditi adekvatne protetske radove,smanjiti unos nikotina ,alkohola ikofeina.Primeniti protokole za smanjenja stresa.

Zube je potrebno zaštititi štitnikom za zube.Štitnik se izrađuje na osnovu uzetog otiska od providnog materijala debljine 2mm.Štitnik se nosi samo noću, lako je prihvatljiv i ne remeti san pacijenta. Čak i kad je škrgutanje i dalje prisutno, štitnik sprečava  trošenje zuba. Kod zuba koji su preosetljivi, u štitnik se može naneti neka od pasti za smanjenje senzitivnosti.