Beljenje zuba je jedna od najčešće primenjivanih intervencija iz oblasti estetske stomatologije. Za nju se odlučuju pacijenti koji nisu zadovoljni bojom svojih zuba i koji bi želeli svetlije i sjajnije zube. Boja zuba je genetski određena osobina poput boje očiju, boje kose itd. Danas je primenom tehnika beljenja moguće dobiti znatno svetlije zube.
Beljenje zuba u ordinaciji je bezbedna i bezbolna metoda. Izvodi se tako što se na površinu zuba aplikuje gel koji se aktivira laserom i hladno-plavim svetlom. Gelovi su na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida. Pre izbeljivanja se obavezno odredi početna boja zuba, sluzokoža usta i desni se izoluju a pacijentu se stave zaštitne naočare. U ordinaciji se beljenje zuba radi pod kontrolom stomatologa što je i najbolje. Tretman se ponavlja svakog dana do postizanja željenih rezultata. Nakon poslednjeg tretmana ponovo se odredi boja zuba i uporedi se sa početnom bojom. Dobijena boja zuba traje oko 2 godine.


Izbeljuju se zdravi zubi. Pre tretmana moraju se obavezno ukloniti meke naslage. Ukoliko na vidljivim površinama zuba postoje plombe one se moraju zameniti, jer gelovi za beljenje ne deluju na plombe već samo na zubnu supstancu. Određene navike pacijenata mogu onemogućiti postizanje željene svetlije boje zuba ili ubrzati vraćanje tamnijih nijansi a to su pušenje, konzumiranje kafe i čajeva u većim količinama, konzumiranje crnog vina …
Pored ordinacijskog, postoji i kućno beljenje zuba za one pacijente koji nisu u mogućnosti da dolaze u ordinaciju zbog svojih obaveza. Ova vrsta beljenja se izvodi pomoću trejeva, specijalno izrađenih za svakog pacijenta prema otisku zuba.
Kod nas možete dobiti usluge i ordinacijskog i kućnog beljenja zuba