Rešili ste da dobijete nove i lepše zube i da obnovite svoj osmeh. Odabrali ste stomatologa, zakazali ste termin i sada razmišljate kako da iskažete svom lekaru koje su Vaše želje i koja pitanja da postavite u vezi protetskog rada koji ste planirali sebi da priuštite.

Kod većine pacijenata osnovni zahtev vezan za proteze je da to bude „rad koji se ne skida“. To su tzv. fiksne proteze u koje spadaju mostovi i krunice i to su nadoknade zuba koje se cementiraju i pacijent ih ne može skinuti. Mostovi pružaju veliki komfor pacijentu i estetski su jako prihvatljivi. Morate pitati svog zubara da li kod Vas postoje uslovi za izradu mostova ili krunica. Za izradu mosta mora postojati dovoljan broj zdravih zuba koji imaju dobar raspored. Sledeće pitanje treba da se odnosi na vrstu materijala od kojih se izrađuju mostovi i krunice a to mogu biti puna keramika, metal i keramika i cirkonijum. Različiti materijali utiču na estetiku mosta tj. krunice a i utiču na cenu rada koja je sledeće pitanje koje treba da Vas interesuje.

Ako je stanje u ustima takvo da se ne može uraditi fiksni rad na prirodnim zubima, postoje implantati. Trebalo bi da se informišete kod svog zubara da li se kod Vas mogu ugraditi implantat, da li postoje neke smetnje za tu operaciju, koliko bi celo lečenje trajalo i koliko finasijski iznosi takav rad s obzirom da se radi o specifičnoj terapiji i materijalima koji se koriste.

Na kraju, ako se ne može uraditi „proteza koja se ne skida“ to nije smak sveta! Postoje savremene „vizil“ proteze sa metalnom osnovom koje po pitanju estetike i funkcije nadmašuju očekivanja pacijanata. Pitajte svog stomatologa o svim prednostima i nedostacima ovih proteza, o razlikama u odnosu na klasične proteze i o njihovom konačnom izgledu.

Ponekad je veoma teško uskladiti želje i mogućnosti. Nade i strepnje koje pacijenti gaje su uglavnom zasnovani na predrasudama i neobaveštenosti, pa svi mi koji se bavimo stomatologijom imamo zadatak da Vam pomognemo da razjasnite šta je pravo protetsko rešenje za Vas.