Protetika 2017-05-25T10:21:52+00:00

Protetika

Hollywood smile
Hollywood smile  je totalni preobražaj osmeha i podrazumeva izradu zubnih krunica na svim zubima ili bar na vidljivim zubima gornje i donje vilice, što je minimum od petice do petice. Hollywood smile je moguće postići i fasetama, ali mnogo češće je potrebno raditi zubne krunice, pa ćemo se u daljem tekstu fokusirati na zubnim krunicama (navlakama).
Sam naziv Hollywood smile je došao iz USA i podrazumeva korišćenje bele boja za zube tj. BLEACH boja. On se postiže isključivo sa bezmetanim krunicama, jer tako beli zubi ne mogu da se izrade ako je prisutna metalna, siva podloga.
Sama BLEACH boja ima gradaciju od 1 do 4, gde je 1 najsvetlija Bleach boja, a 4 je najtamnija. Uživo su razlike minimalno primetne.
Uglavnom naši pacijenti iz inostranstva žele što precizniju i tačniju ponudu i plan same terapije, a da pri tome ne dolaze na pregled. U tom slučaju je dovoljno da pošalju fotografije zuba i osmeha, ako je moguće i ortopan snimak. Nakon analize,većinu stvari možemo dogovoriti telefonom.
Kad pacijent dođe na prvi pregled, pre samog početka izrade krunica, pacijentu se obavezno radi DSD protokol. U dogovoru sa pacijentom i njegovim željama definišemo oblik, položaj i boju definitivnih zuba.
Hollywood smile uglavnom podrazumeva veći stomatološki rad i potrebno je pored krunica često raditi i mostove. Ovaj postupak prevazilazi ordinacisku izradu kruinca na Cerecu, pa se proces nastavlja u laboratoriji, gde se na laboratorijskim CAD CAM sistemima izrađuju bezmetalne krunice.
Da bi našim pacijentima iz inostranstva maksimalno pojednostavili proceduru i skratili vreme boravka u Srbiji koncipirali smo sledeći sistem:
Potreban je prvi dolazak u ordinaciji na ceo dan. U tom dolasku bruse se svi dogovoreni zubi, uzimaju se otisci i ODMAH se izrađuju privremene krunice. Taj dan je već moguće otići kući, u popodnevnim časovima. Ova faza se izvodi uz lokalnu anesteziju.
Nakon brušenja pacijent nema potrebu da dolazi u ordinaciju, osim u slučaju komplikacija kao što su: bol na nekom zubu, spadanje ili pucanje privremenih krunica.
Tokom nošenja privremenih krunica pojava povremenog bola i osetljivosti na toplo/hladno je normalno i očekivano. Privremene krunice nikad ne mogu pasovati na zubima kao definitivne.
Prvih par dana je normalno i blago prisustvo otoka i lokalni pad imuniteta usled višečasovne stomatološke intervencije.
Da bi sprečili potencialne komplikacije tj. sveli ih na minimum vodimo računa da svaki zub još jednom proverimo na sam dan brušenja i da se privremene krunce izrade od kvalitenih mateijala, kako bi pacijentu period sa privremenim krunicama bio što lagodniji.
Neki pacijenti ne mogu da dođu na konačnu probu po mesec ili dva dana, zbog svojih obaveza, tako da je ovo jako važan momenat u celoj proceduri.
Nakon 3 dana ili malo duže, pacijent opet treba da dođe u stomatološku ordinaciju na probu i cemetiranje krunica. Ponekad je potrebno da pacijent dođe na još jednu, dodatnu probu, ali se to dogovora u zavisnosti od težine samog slučaja.
Prvi dan pacijent proba zubne krunice koje nisu skroz završene. Ova proba je najvažnija da bi se napravile sve potrebne korekcije. Tada su u ordinaciji su moguće korekcije u smislu skraćenja i skidanja keramike. Ako je potrebno dodavanje na nekim mestima, to se radi kasnije u laboratorijskim uslovima. Pacijenti treba da se koncentrišu na ovoj probi kako bi sagledali sve aspekte novog osmeha i samog oblika krunica, jer su u ovoj fazi korekcije moguće.
Ova proba se uglavnom odvija uz lokalnu anesteziju i pacijentu može biti otežano da lepo sagleda nove navlake, ali bez anestezije nije moguće probati zubne krunice.
Drugi dan zubne krunice dolaze iz zubne laboratorije sa odrađenim svim korekcijama i spremne su da za cementiranje.
Treći dan – dan nakon cemntiranja se vrši obavezna kontrola, a ako je pacijent duže u Srbiji ova kontrola se može odgoditi par dana.
U zavisnosti od broja zuba i težine slučaja ,korekcija i cementiranje se može izvesti u jednom danu.
Što se tiče boje, navlake se uglavnom izrađuju u svetlijoj nijansi. Ako pacijent želi, krunica se uvek može malo potamniti, ali nikako nije moguće da se boja navlaka u toku procedure menja u svetliju.
Krunica
Krunica ili navlaka je idealno rešenje u situacijama kada je zub toliko oštećen da se plombom ne može nadoknaditi izgubljen deo. U slučajevima kada je zub uništen karijesom,kod endodontsko lečenih zuba, kod bruksizma, abrazije, traumatskog oštećenja zuba , nepravilnog oblika ili boje.

Postupak izrade je sledeći: zub treba izbrusiti da bi se stvorio prostor za krunicu. Zatim se uzima precizan otisak zuba i šalje u dentalnu labaratoriju na izradu.Već prilikom sledeće  posete, krunica se cementira na zub.

Krunica u potpunosti prekriva vidljivi deo zuba i potpuno imitira boju,oblik i veličinu prirodnog zuba.Vek trajanja krunice zavisi od oralne higijene,opštih bolesti i navika pacijenta.

Krunice mogu biti metalokeramičke,bezmetalne i cirkonijumske.

Metalokeramičke krunice

Osnova je metalna kapica koja prekriva obrušen zub na koju se nanosi keramika. Metali koji se koriste za izradu su legure zlata, legure čelika. Metalokeramička krunica je najčešći izbor naših pacijenata zbog prihvatljive cene, izrazite čvrstoće i dobre estetike.

Bezmetalna krunica

Bezmetalnom krunicom se postiže vrhunska estetika u stomatologiji. Zbog  odsustva metala  ima sposobnost prelamanja svetlosti kao kod prirodnog zuba. Nema prosijavanja metala kroz zub i pojave metalnog ruba uz ivicu desni, a boja zuba izgleda mnogo „življe“, prirodnije. Kod osoba koje su alergične na metale, ova vrsta krunice je terapija izbora. Bezmetalna krunica je jako efektna kod prednjih zuba, bilo kao pojedinačna krunica ili kao deo mosta.

Cirkonijumske krunice

Cirkonijumske krunice se izrađuju od cirkonijumdioksida koji  spada u grupu keramičkih materijala velike čvstoće pa se preporučuje i za prednje i za bočne zube. Sama izrada je vrlo precizna i nema dodatnog upasivanja krunice ni guranja pod desni. Samim tim je smanjena iritacija i olakšano čišćenje zuba. Takođe nema prosijavanja metala i pojave matalnog ruba.

Mostovi

Dentalni most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice. Kod pacijenata kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije. Mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se labaratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na prethodno prebrušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg ili većeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju koji služe kao nosači.

p05

Proteze

Skeletirane proteze

U skeletirane proteze spadaju Vironit ili Vizil proteze (imena legura od kojih se one izrađuju). To su maksimalno redukovane zubne proteze čiju osnovu čini metalni skelet. Ove proteze skoro potpuno fiziološki prenose pritisak žvakanja oslanjajući se ravnomerno i na desni i na zube, pa tako praktično čuvaju preostale prirodne zube i viličnu kost. Umesto žičanim kukicama za zube se vezuje livenim kukicama ili nekim savremenim retencionim elementima koje im daju visoku estetsku vrednost. Pravilnom izradom ovih proteza i nadoknadom uzgubljenih zuba postiže se rehabilitacija žvakanja,govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija.

Akrilatne proteze

To su najstarije i najduže korišćene proteze. Izrađuju se kod pacijenata koji su izgubili sve zube ili imaju mali broj preostalih zuba.Ove proteze prvenstveno imaju za cilj da omoguće pacijentu obnavljanje funkcije žvakanja,zatim govora alii estetskog izgleda.Akrilatne proteze su mobilne (pokretne) proteze koje se skidaju, što je jedan od njihovih glavnih nedostataka. Period navikavanja je mnogo duži nego kod krunica imostova i u početku mogu pokazivati nestabilnost pri žvakanju i govoru. Pacijenti mogu vrlo lako prihvatiti ove proteze uz podršku lekara i doslednu upornost.Nakon dobijanja proteze potrebne su kontrole.

Fleksibilne proteze

Deflex, fleksibilne proteze su napravljene od termoplastičnog poliamida. To su polirigidne,poluprovidne proteze. Zbog svoje fleksibilnosti lakše su za navikavanje. Otporne su na udar i padove. Kukice su providne, čime  se postize bolja estetika zuba. Ne daju alergiske reakcije, lake su i komforne za nošenje  i ne smetaju pri govoru. Mogu se kombinovati sa krunicama i mostovima.