Stomatolozi su ubedljivo prvi na listi lekara za izbegavanje. Preko 80% ljudi ima neki oblik straha od stomatologa i to je pojava koja je raširena u celom svetu.Iako je danas većina stomatoloških intervencija bezbolna, strah je i dalje prisutan, kod nekih ljudi i od samog stomatološkog pregleda.

Ljudi koji ne odlaze kod stomatologa imaju veliki rizik za oboljenja desni i rani gubitak zuba. Izbegavanje stomatologa može imati takođe i emocionalnu cenu. Prebojeni i oštećeni zubi umanjuju samopouzdanje i čine ljude nesigurnim. Ove osobe se manje smeju i drže usta delimično zatvorenim dok pričaju, a posramljenost lošim izgledom dovodi do frustracija i utiče na privatni i profesionalni život. Pokvareni i oštećeni zubi su izvor infekcije koja loše deluje na ceo organizam.

Najčešći razlozi za ovaj strah koji pacijenti navode su strah od bola, od anestezije odnosno igle, strah od bušilice, traumatično iskustvo u toku prethodnih intervencija, narušavanje intime, osećaj bespomoćnosti i gubitak kontrole…

Evo šta kažu psiholozi:

„Kada govorimo o strahu od posete stomatologu, kao i kod ostalih strahova, važno je suočavati se sa situacijama koje dovode do straha a ne izbegavati ih jer to dovodi do učvršćivanja i pojave fobije. Suočavanje treba planski osmisliti u saradnji sa psihoterapeutom. Može da bude postepeno, graduisano izlaganje situacijama straha ili preplavljivanjem.“

Naši saveti su:

  • nemojte čekati bolnu fazu već zakažite preventivni pregled kod stomatologa za kog ste dobili preporuku
  • ispričajte stomatologu vaše strahove i prethodna iskustva
  • posetu zakažite kad imate dovoljno vremena i kada niste pod velikim stresom
  • tražite od stomatologa da vam objasni šta će da radi i kako i koliko će intervencija trajati
  • birajte ordinacije koje su prijatne i svetle sa tihom muzikom a stomatolozi nasmejani
  • uzmite pre intervencije neko sredstvo za smirenje
  • u stomatološku ordinaciju dođite sa pratiocem koji će vam biti podrška tokom posete
  • dogovoriti sa stomatologom da se intervencije izvode jedna po jedna i postepeno po težini, od lakših prema težim